Tanda-tanda si lit ibas bangunen rumah adat Karo bandi sinehen ibas dinding, melmelem, ayo-ayo ras pintun rumah adat.

Ibas dinding rumah ibahan pengeret-ret guna penjaga rumah, gelah begu la pang ndeher, gelah dame singiani rumah, ersada arihna.

Ibas pintun rumah, ibahan bendi-bendi kawes kemuhen. Bendi-bendi enda sebagai pengalo-ngalo. Ise si kurumah adat la banci lang njemak bendi-bendi e.

Ibas ayo-ayo rumah adat lit erbage-bage ibahan simbol-simbol tah pe tanda-tanda umpamana:

• Mata-mata lembu ibahan ibas bayu-bayu ayo-ayo rumah, guna pelawes mara.
  • Bunga gundur, enda pe iukir/ibayu ibas ayo-ayo rumah adat, e pe gunana pelawes/pesilah mara.
  • Lumut-lumut lawit, tempune-tempune, bak-bak tenggiang, pancung-pancung cekala. Tanda-tanda enda kerina e bayu ayo-ayo rumah adat. Gunana gelah rumah e mejile man tatapen.

Ibas melmelem (dapur) rumah adat pe lit erbage-bage ibahan tanda-tanda e me:

• Tapak Raja Sulaiman iukir ibas melmelen gunana gelah begu la pang ndeher, gelah mejuah-juah si ngiani rumah,. Simbol Tapak Raja Sulaiman enda pe ibahan ka ibas ukat, gunana penangkal racun tah pe cerlup. Pe cerlup gelah mejile tatapen rumah e.
  • Tutup dadu, timba lau, iukir arah das ras teruh melmelen rumah adat. Gunana gelah mejile tatapen  rumah e.
  • Melala denga erbage simbol-simbol si lit ibas rumah adat, umpamana: desa si waluh, embun si kawiten, tulak paku ras si debanna.

Sumber: Sinalsal - Dra. Kartini Bangun, M.Hum.

---- Tanggal hari ini: ----
Dikelola oleh: